Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Alarmi vs. blindirana vrata

Sigurno je svima sigurnost i bezbednost svog doma jedna od glavnih briga. Strah od provala je opravdan, jer pararalelno sa razvojem bezbednosnih sistema, provalnici ovladavaju tehnikama obijanja istih. I nekako se uvek čini da su provalnici korak ispred: koliko god tehnologija napredovala, iskusni uvek nađu način da je prevaziđu. Iako ovo deluje kao bezizlazna situacija, Vi uvek možete otežati provalnicima. Alarmi i blindirana vrata su se pokazali kao jedan od najboljih rešenja. Međutim, postavlja se pitanje šta izabrati? U nastavku pročitajte koje su prednosti i mane ova dva sistema.
thinking-2681494_1920

Alarmi

Alatmi su čest izbor onih koji žele da podignu bezbednost svog doma na viši nivo. Međutim, oni se aktiviraju kada dođe do provale, odnosno alarmi su detektori posledice. Naime, prilikom nasilnog ulaska u stambeni prostor aktivira se senzor. Aktivacijom senzora automatski se aktivira zvuk visoke frekvencije koji ima za cilj da uplaši provalnika. Istovremeno sa aktivacijom se šalje signal najbližoj policijskoj stanici. Takođe, postoji i opcija da na Vaš mobilni telefon stigne obaveštenje ukoliko se desi provala.

Međutim, alarmi imaju i neke nedostatke kada pričamo o bezbednosti. Naime, oni ne mogu fizički sprečiti provalu. Odnosno, alarmi imaju funkciju da upozore ukoliko dođe do provale. I većina provalnika odustane kada shvate da postoji alarm u kući. Međutim, oni iskusniji znaju da veoma brzo obiju stan i u roku od nekoliko minuta iznesu skupocenosti. To vreme može biti toliko kratko da policija ni ne zatekne provalnika na mestu zločina. Zato se alarmi često kombinuju sa video nadzorom kako bi postojao video zapis ukoliko dođe do provale.

Blindirana vrata

Za razliku od alarma, blindirana vrata predstavljaju fizičku barijeru provalnicima. Dobra blindirana vrata napravljena su od slojeva različitih materijala i imaju kvalitetne sigurnosne brave. Slojevi doprinose čvrstini i masivnosti vrata, što sprečava provalnike da pajserom obiju stan. A sigurnosne brave otežavaju provalniku da obije samu bravu.

Naravno, svaka blindirana vrata se mogu obiti. Ali za ona dobra je potrebno dosta vremena. A pokazalo se da provalnici odustaju od obijanja kada shvate da će im biti potrebno dosta vremena. Naime, provalnicima je svaki sekund bitan, jer lako mogu biti uhvaćeni. I zato najčešće prelaze na stanove koji su lakši za obijanje. Jer te mogu obiti za manje od pola minuta.

Alarmi ili blindirana vrata – šta izabrati

Na pitanje da li su bolji alarmi ili blindirana vrata nije lako dati jednostavan odgovor. Pre svega zato što se razlikuje njihova glavna funkcija: blindirana vrata služe kao preventiva, dok alarmi detektuju posledicu. Samim tim odluka šta ćete izabrati zavisi i od drugih faktora: gde se nalazi Vaš dom, da li je to kuća ili stan, itd. Naravno, idealno bi bilo imati i jedno i drugo. Na taj način biste podigli nivo sigurnosti Vašeg doma na maksimum. Međutim, ukoliko niste u mogućnosti da sebi to priuštite, potrebno je da napravite odluku. Stučnjaci smatraju da su dobra blindirana vrata osnova sigurnosti doma, a da su ostali sistemi samo dodaci. Zato oni preporučuju da se ipak prvo odlučite za blindirana vrata. A kada budete u prilici ugradite alarm.

Ugradnja alarma i blindiranih vrata – bravar Beograd

Ukoliko živite u Beogradu i želite da ugradite blindirana vrata ili alarm, Master Code bravarska radnja stoji Vam na raspolaganju! Naš stručni tim garantuje Vam profesionalnu ugradnju bez oštećenja!