Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Biometrijska brava sa otiskom prista – za siguran dom

Savremene tehnologije donose novine i olakšice u svakodnevnom životu počevši od pametnih telefona, automobila, itd. U poslednje vreme posebna pažnja se obraća i na razvijanje novih tehnologija koje će uticati na poboljšanje bezbednosti domova i kancelarija. Jedna od ovih sistema koji sve češće nalazi primenu u svakodnevnom životu je brava sa otiskom prsta.
biometrijska brava sa otiskom prsta

Na koji način radi brava sa otiskom prsta

Brava sa otiskom prsta na prvi pogled izgleda kao svaka sigurnosna brava. Jedina razlika je u tome što ovaj tip brave poseduje mali ekran koji služi za očitavanje i prepoznavanje otiska prsta. Nakon aktivacije sigurnosne brave možete uneti u bazu oko 100 različitih otisaka prstiju i na taj način različitim osobama omogućiti pristup postorijama.
Ovakva brava se pokazala kao veoma dobro rešenje jer više ne morate da tražite ključeve ispred stana, ili kancelarije. Međutim, jednostavno otključavanje ovih brava omogućeno je samo onima čiji se otisak prsta nalazi u bazi podataka. Iz tog razloga provalnicima je praktično onemogućen ulazak. Zato, ukoliko brinete o sigurnosti svog prostora, brava sa otiksom prsta je dobro resenje.

Prednosti brave sa otiskom prsta

Brava sa otiskom prsta, ili biometrijska brava, se prvi put našla na tržištu pre više od deset godina. Za to vreme razvijane su tehnologije kako bi osobine ove brave bile što bolje. Današnje brave sa otiskom prsta poseduju i displej sa brojevima, pa se tako ove brave mogu otključavati biometrijski, ali i unošenjem ispravne šifre. Ova novina se pokazala kao jako dobra ukoliko imate osobe kojima treba omogućiti pristup prostorijama, ali na određeno vreme. Zbog toga su ovakve brave idealne za poslovne prostore.
Takođe, jedna od velikih prednosti ove sigurnosne brave je i u tome što se zaključava automatski nakon zatvaranja. Tako da više ne morate brinuti o tome da li ste zaključali vrata prilikom izlaska iz kuće.

Brava sa otiskom prsta ima i nedostatke

Međutim, uprkos prednostima koje ugradnja biometrijske brave donosi, ovakav tip brave ima i određene nedostatke. Mnogi korisnici su imali neprijatno iskustvo kada brava nije prepoznala njihov otisak prsta, iako je otisak bio u sistemu brave. Naime, ova pojava je relativno česta jer operativni sistem brave nije dovoljno usavršen. Zbog toga se dešava da on prosto „zataji“ i ne prepozna otisak. Međutim, za prevazilaženje ovog problema u ovom trenutku se javilo rešenje ugradnje opcije za unošenje šifre. Zato, ukoliko planirate ugradnju brave sa otiskom prsta, razmislite o ovom modelu sigurnosne brave.
Još jedna od mana biometrijske brave je cena servisiranja. Naime, u našoj zemlji za sada postoji samo nekoliko ovlašćenih servisa koji diktiraju cenu servisiranja za ove modele sigurnosne brave. Sa druge strane, sam sistem brave je prilično skup. Pa ukoliko se desi da zakaže elektronika sistema, pripremite se da to i plaitite.

Ugradnja brave sa otiskom prsta

Brava sa otiskom prsta se može ugraditi naknadno samo na drvena vrata. Za sada ne postoji mogućnost naknadne ugradnje za metalna i čelična sigurnosna vrata. Zato, ukoliko planirate maksimalnu bezbednost svog prostora, odaberite metalna (čelična) vrata sa fabrički ugrađenim sistemom biometrijske brave.