Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Brza rešenja kako odlediti bravu na autu

Poslednjih dana bi se reklo da je stigla prava zima. Debeli minus i sneg u velikoj meri su nam otežale svakodnevne aktivnosi. Oni koji idu svaki dan na posao znaju kakav kolaps donese sneg i poledica. Još ako putujete svojim autom, to može biti posebno stresno. Pritom, na ovakvim temperaturama nije retkost da vidite da su zaleđena brava i stakla. Zato vam u nastvaku predstavljamo kako najbrže i najefikasnije odlediti bravu na autu.
snow-1275218_1920

Sila ne pomaže kada želite odlediti bravu

Prva stvar koju nikako ne smete da pokušavate kada želite odlediti bravu jeste da na silu otvarate vrata. Naime, ako je mraz zaledio bravu, vi silom možete samo polomiti mehanizam brave. Ili, ako pokušavate na silu da otključate, onda da slomite ključ. A ukoliko se nešto od ovoga desi, morate se naoružati strpljenjem. Ali i novcem. Zato se sila nikako ne isplati u slučaju zaleđene brave.

Provetite sva vrata

Pre nego što krenete sa trikovima za odmrzavanje brava, proverite sva vrata. Naime, često se dešava da je brava jednih vrata manje ili više zaleđena. Isto tako, proverite i bravu gepeka. Ukoliko primetite da su neka vrata manje zaleđena, pokušajte da ih lagano otvorite. Odnosno, mesta gde se nahvatao led pritisnite dlanovima. Ukoliko primetite da su vrata popustila, znači da je i led u bravi pukao. Tada možete ubaciti ključ i pokušati da otključate. Ukoliko vidite da otključavanje teže ide, odustanite kako ne biste slomili ključ.

Kako odlediti bravu od auta za nekoliko sekundi

Umesto da silom pokušate da otključate vrata auta, pokušajte sa nečim jednostavnijim i lakšim. Na primer, lakše ćete odlediti bravu, tj. otključati je ako ključ stavite malo gela za pranje ruku. Naime, ovo sredstvo može biti od velike pomoći ne samo za pranje ruku, već i u slučaju da je brava zaleđena jer sadrži alkohol. Kada gurnete ključ u bravu sačekajte par sekundi da alkohol iz gela otopi okolni led u bravi. A nakon toga okrenite ključ. Ukoliko i dalje primećujete da se brava teže otključava, izvadite ključ i ponovo nanesite gel.
U slučaju da nemate gel za pranje ruku i upaljač vam može pomoći u slučaju da želite odlediti bravu. Odnosno, pomoću upaljača zagrejte metalni deo ključa i potom ključ ubacite u bravu. Na ovaj način brava će se vrlo brzo odmrznuti. Samo pazite da se ne opečete dok zagrevate ključ. Poželjno bi bilo da imate neke deblje rukavice ukoliko želite odlediti bravu pomoću zagrejanog ključa.

Slomljen ključ u bravi – šta dalje

Ako ste pokušali da otključate zeleđenu bravu i pritom ste slomili ključ, onda se pripremite za zamenu brave. U tom slučaju pozovite bravara koji će izvaditi staru bravu i zameniti je novom. Profesionalni tim Master Code bravarske radnje će u najkraćem mogućem roku doći na vašu adresu i zameniti bravu bez ikakvih oštećenja.