Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Kako zameniti brave bez pomoći majstoraSvaka brava nakon nekog vremena počne da škripi, ili da se teže otključava i to može da bude prilično iritantno. Kada primetite ovakve „simptome“ Vaše brave, vreme je da je promenite. Sama zamena brave nije komplikovana i vrlo jednostavno je možete sami promeniti. Ukoliko želite da budete sam svoj majstor, evo nekoliko praktičnih saveta kako zameniti bravu.

Kako zameniti bravu

Osnovni delovi brave

Pre nego što počnete sa majstorisanjem, dajemo Vam mali uvod o tome iz čega se svaka brava sastoji. Ovo je važno da znate, jer ne morate sve da menjate pri svakom kvaru brave.
Osnovni delovi svake brave su maska i kvaka, zatim kućište sa mehanizmom i cilindar. Pa u slučaju da izgubite ključ, ili Vam se dešava da teže otključavate ili zaključavate vrata, problem je u cilindru. I da biste u ovom slučaju rešili svoj problem sa bravom, dovoljno je da samo zamenite cilindar. Ukoliko osetite da je osnovni mehanizam popustio, tj. da jezičak brave ne radi kao pre, onda je potrebno zameniti samo kućište sa osnovnim mehanizmom. Maska i kvaka se najređe menjaju iz prostog razloga što se kvake jako retko kvare. Međutim, ukoliko želite da promenite bravu iz estetskih razloga, onda je dovoljno da promenite ova dva dela.

Zamena cilindra brave

Kao što smo malopre pomenuli, ukoliko imate poteškoća prilikom otključavanja i zaključavanja brave, najverovatnije se izlizao uložak, odnosno cilindar brave. Zamena cilindra je prilično jednostavna i sve što Vam je potrebno su šravciger i novi cilindar. Međutim, ukoliko niste baš vešti u majstorskim poslovima, naoružajte se strpljenjem i vremenom.
1. Da biste mogli da priđete cilindru, nije neophodno da uklonite kvaku i masku. Međutim, ako prvi put menjate cilindar, savetujemo Vam da ipak skinete kvaku, kako biste olakšali sebi. Kvaku možete skinuti tako što odvrnete njene zavrtnje (ne morate do kraja, dovoljno je da vire par milimetara). Ako imate stariju bravu, onda je potrebno kleštima da izvadite ekserčić koji vertikalno prolazi kroz kvaku. Sada možete da skinete kvaku sa osovine.
2. Sledeći korak je vađenje cilindra. Da biste mogli da ga izvadite, prvo odršafite zavrtanj koji se nalazi odmah ispod jezička. Potom, ubacite ključ u cilindar tako da on bude pod uglom od 30 stepeni. Ovo možda zvuči kao „ozbiljna nauka“, ali nije tako. Naime, da bi cilindar mogao da izađe, potrebno je staviti ključ u odgovarajući položaj. A da biste odredili taj položaj morate pokušavati. Odnosno, okrećite lagano ključ levo – desno, a sa duge strane lagano gurajte cilindar. Onog trenutka kada nađete odgovarajući položaj ključa, cilindar će moći da izađe napolje.
3. Kada ste uspešno izvadili cilindar, potebno je sada staviti novi. Postupak je isti kao i u slučaju demontaže, samo ovog puta idete obrnuto: ubacujete cilindar u predviđeno mesto, zavrćete zavrtanj. Obavezno proverite da li je sve kako treba okretanjem ključa. I još jedna napomena: kako biste otežali potencijalnim provalnicima, namestite cilindar tako da sa spoljne strane vrata bude kraći deo.
4. Ako ste cilindar postavili kako treba, sledi vraćanje kvake. Prvo postavite onu kvaku koja je sa osovinom, a potom na osovinu stavite drugu kvaku. Ne zaboravite da stavite metalne delove koji treba da se nalaze između maske i kvake, u suprotnom, kvake će biti labave. Za kraj, proverite da li se kvake lako pomeraju. Ako to ide teže, verovatno ste previše približili kvake jedna drugoj, pa je potrebno malo da popustite.

Zamena mehanizma brave

Bez obzira na to koliko kvalitetan mehanizam brave imali, on će se nakon nekog vremena jednostavno istrošiti i potrebna je njegova zamena. Menjanje kućišta brave može biti takođe lako, potrebno je samo pratiti sledeće instrukcije:
1. Skinite kvake kao što smo već opisali.
2. Da biste izvadili kućište, neophodno je da odvrnete dva zavrtnja: jedan se nalazi iznad jezička, a drugi ispod zavrtnja za cilindar. Zatim provucite šravciger kroz otvore za osovinu kvake i tako pogurajte kućište da izađe napolje.
3. Potom monitajte novo kućište tako što ćete ići obrnutim redosledom od demontaže.
4. Ponovo montirajte kvake.
Ipak niste uspeli da uspešno zamenite bravu? Bez brige, mi smo tu!
Ukoliko se ne usuđujete da sami „eksperimentišete“, ili ste se pak usudili, ali niste uspeli da zamenite bravu kako treba, ne brinite. Bravarska radnja Master code je tu da pomogne! Naš profesionalni tim stoji Vam na raspolaganju svakog dana 24 sata!