Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Da li dolazi vreme kada ključevi više neće biti potrebni?Da li možete da zamislite da više nećete morati da nosite ključeve od auta, stana, garaže, itd. svuda sa sobom? I da će Vam za otključavanje svega navedenog biti potreban samo pametni telefon? E pa verovali ili ne, ovo vreme je već došlo! Ovakav oblik digitalnog ključa se već koristi.

Smartphone

Šta je zapravo digitalni ključ

Digitalni ključ predstavlja besplatnu aplikaciju koja omogućava otključavanje vrata pomoću mobilnog telefona. Naime, aktivacijom ove aplikacije možete pristupiti serveru i otvaranjem svog naloga dobijate kod koji će moći da otvara Vaše digitalne brave. Kada kreirate nalog, za njegovo pristupanje biće neophodan pristupni kod. Taj isti kod će predstavljati i Vaš ključ za brave.
Nalog na ovom serveru Vam omogućava da vidite ko sve ima pristup Vašoj bravi, a takođe pomoću naloga možete menjati šifre za ulazak i tako ograničavati dostupnost otključavanja. Odnosno, ideja je da budete administrator pristupa svog doma, ili kompanije. U zavisnosti od toga koji prostor želite da osigurate, imate mogućnost da birate različite tipove „ključeva“.
Naravno, digitalni ključ ne isključuje mogućnost korišćenja običnog. Odgovarajući klasičan ključ će svakako moći da otključa vrata. Ali dugitalni je mnogo praktičniji, jer smo uglavnom svi već naviknuti da svuda sa sobom nosimo telefone, dok se često dešava da zaboravimo obične ključeve. Takođe, aplikacija može „čuvati“ više različitih ključeva, odnosno samo Vam je telefon dovoljan da otvorite sva svoja vrata!
Ova aplkacija je prvi put plasirana na tržište 2015. godine, međutim još uvek ima nedostataka koje je nepohodno prevazići, pa zbog toga još uvek nije našla široku primenu.

Digitalni ključ u praksi

Kao što smo naveli, aplikacija još uvek ima nedostatke, ali stručnjaci svakako da rade na njhovom prevazilaženju.
Dobar primer uspešne implementacije digitalnog ključa je čuveni lanac hotela Hilton. Naime, ovaj lanac je razvio sopstveni softver koji omogućava gostima da pomoću svog telefona imaju pristup svojoj sobi, kao i zajedničkim porostorijama kao što su spa i fitnes centar, parking, itd. A za to je potrebno samo da skinu odgovarajuću besplatnu aplikaciju!
Aplikacija funkcioniše tako da prilikom rezervacije određene sobe dobijete kod koji će predstavljati ključ. Kada se rezervisana soba oslobodi, budući gosti dobijaju obaveštenje putem poruke i od tog momenta oni pomoću svog „ključa“ mogu otključati sobu. A samo otključavanje se vrši pomoću Bluetooth signala brave i telefona.
Međutim, i ova aplikacija ima svoje nedostatke. Naime, za svaku sobu se dobija po jedan poseban kod koji može stići samo na jedan telefon. Odnosno, ukoliko više osoba planira da boravi u jednoj sobi, samo jedna osoba će moći da otključava sobu pomoću telefona. Ostale će i dalje morati da imaju klasičan ključ koji dobijaju na recepciji. Takođe, ova aplikacija je dostupna samo onima koji imaju iPhone S4, ili novije verzije telefona (mada verujemo da najveći broj gostiju ovog hotela i može sebi da priušti ovaj telefon, tako da se ovo i ne može smatrati manom).
I uprkos sitnim problemima koje smo naveli, ova aplikacija se veoma uspešno koristi u ovim hotelima. Zaposleni kažu da je ona donela brojne prednosti za goste, ali i zaposlene. Jer, na ovaj način se sprečava duže zadržavanje na recepciji, obzirom da se najveći deo formalnosti obavlja online.

Šta nas čeka u budućnosti

Iako ovakav sistem zaključavanja može doneti mnogo više sigurnosti u odnosu na klasičan, ipak je potrebno još dosta vremena da bi se on usavršio.
Ali kako mi u svemu „kaskamo“, ko zna kada će digitalni ključ stići kod nas. I zato dok se to ne desi, vodite računa o sigurnosti Vašeg prostora. A ukoliko imate potrebu za bilo kakvom vrstom bravarske usluge, Master code bravarska radnja u Beogradu je tu za Vas svakog dana, 24 sata!