Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Da li je građevinski bravar posao budućnosti?

Živimo u svetu kada se zanati polako, ali sigurno gase. Razlozi za to su brojni: mnogi majstori se žale na sve manji broj mušterija, dok drugi pak veruju da je problem što niko više ne želi da bude majstor svog zanata. Ali, nešto na šta se nikako ne sme zaboraviti to je da svaki dobar majstor uvek nađe mušteriju! Iako je bravarski zanat jedan od popularnijih i dalje nema dovoljno bravara na tržištu. A zanimanje građevinski bravar je posebno traženo na našem i stranom tržištu. U nastavku pročitajte zbog čega građevinnski bravar idealan zanat za mlade i vredne ljude…
građevinski bravar

Stereotipi o zanatima

Najveći broj mladih, ali i njihovi roditelji, vode se mišlju da je danas neophodno završiti fakultet. Koji god i na koji god način. Samo da se ima diploma. A posao… Pa već će se nekako naći. I onda se pitamo zašto u našoj zemlji ima toliko prekvalifikovanih u registru za nezaposlene. Pa, pre svega, mnogi se školuju za zanimanja koji naš sistem ne prepoznaje. Odnosno, ne postoje jasno definisane pozicije na kojima bi nakon diplomiranja mogli raditi. A osim toga, najveći broj mladih završava fakultete koje ne vole. I ne vide sebe kao buduće stručnjake u toj oblasti.
I zato ne ostaje ništa drugo nego da se pitamo zašto su zanati tako potcenjeni? Posebno kad postoje oni za koje je evidentno da posla ima. Građevinski bravar upravo spada u ovu grupu zanimanja.
U čemu je razlika između „klasičnog“ i građevinskog bravara
Mnogi ljudi nikad nisu čuli za zanimanje građevinski bravar. Razlog za to je zato što zapravo ne postoji suštinska razlika između posla koji obavlja „obični“ bravar. Naime, oba zanimanja zahtevaju poslove koji su vezani za brave. Međutim, građevinski bravar podrazumeva i poznavanje montažnih radova na objektima na osnovu građevinskog projekta. Naravno, građevinski bravar treba da poseduje iskustvo i u izgradi i ugradnji okova za prozore i vrata, kao i različitih tipova ograda.

Za koga je zanimanje građevinski bravar idealano zanimanje

Glavne osobine dobrog građevinskog bravara su preciznost, strpljivost i dobra organizovanost. Osobe koje ne mogu da zamisle sebe da rade monotone kancelarijske poslove, a pritom su precizni i vredni bi trebalo da razmisle o ovom pozivu. Sam posao zahteva terenski rad, ali i rad u radionici. Osim toga, postoji velika potražnja za odgovornim građevinskim bravarima kako kod nas, tako i u inostranstvu. Zato, ukoliko sebe vidite kao građevinskog bravara, budite uporni, nađite dobrog učitelja i vaš trud će se vrlo brzo isplatiti!