Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Da li su elektronske brave za automobile tehnološki „bum“ ili potpuni promašaj?

Klasični ključevi za automobile polako odlaze u zaborav. Umesto njih, auto kompanije uvode elektronske brave za automobile. Odnosno, sada je moguće da uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu otključavate, odnosno zaključavate autmobil. Iako su elektronske brave za automobile ušle na velika vrata, mnogi stručnjaci su i dalje skeptični po pitanju uvođenja novih tehnologija.

elektronske brave za automobile

Kako funkcionišu elektronske brave za automobile

Pametne, ili elektronske brave za automobile zasnivaju se na specifičnom softveru pomoću koga telefon „komunicira“ sa elektornskom bravom automobila. Same elektronske brave mogu biti fabrički ugrađene, ali se mogu ugraditi i u ovlašćenoj bravarskoj radnji. Zatim, instalacijom specifične aplikacije vlasnik automobila će dobiti mogućnost da ukuca svoju kombinaciju šifri koja će postati šifra za otključavanje. Takođe, administrator aplikacije može da kreira šifre za otključavanje i za ostale osobe koje koriste automobil. Na taj način, administratoru je omogućeno da prati evidenciju ko je kada otključavao auto.

Zašto su elektronske brave za automobile bolje u odnosu na klasični ključ

Živimo u dobu kada je gotovo nemoguće da pođemo negde bez mobilnog telefona. Sa druge strane, nije retkost da zaboravimo ključeve od stana, ili auta. Iz tog razloga elektronske brave za automobile su praktičnije od klasičnog ključa. Pored toga, ukoliko npr. sumnjate da deca voze auto bez pitanja, uz pomoć aplikacije ćete moći da utvrdite kada je ko otključavao auto. Elektronske brave za automobile su dosta komplikovanije za obijanje. Samim tim, ugradnjom ovog tipa brave, vaš ljubimac će biti sigurniji.

Sve mane elektronske brave za automobile

Uprkos velikim prednostima koje su elektoronske brave za automobile donele, ipak postoje neki nedostaci koji čine sistem ranjivijim. Za početak, iako gotovo svako od nas svuda nosi telefon sa sobom, može se desiti da ga zaboravite, pa da samim tim nemate pristup ni automobilu. Sa druge strane, baterije današnjih mobilnih telefona se relativno brzo prazne, pa se može desiti da ne možete ući u auto zbog prazne baterije telefona. Takođe, sam sistem brave može zakazati. A kako ova tehnologija još uvek nije dovoljno razvijena, može se desiti da danima tražite ovlašćeni servis kako bi rešili problem.
Danas jedino skupoceni modeli automobila imaju fabrički ugrađene elektronske brave. Samim tim, ovakvi automobili predstavljaju dobre mete za hakere. Naime, iako je elektronsku bravu teško obiti kada je u pitanju običan provalnik, kada su u pitanju hakeri, ovo je idealan cilj za njih.

Na kraju, da li su elektronske brave dovoljno dobre da zamene klasičan ključ

Elektronske brave za automobile su svakako donele revoluciju u pogledu sistema bezbednosti automobila. Međutim, po našem skromnom mišljenju, ali i po mišljenju mnogih stručnjaka, neophodno je da se ova tehnologija još razvija kako bi postigla zadovoljavajući nivo sigurnosti. Svakako da nije loša ideja da se uz pomoć telefona otključavaju automobili, kuće, itd. ali potrebno je da se nađe način kako zaštiti softver od hakera. U svakom slučaju, Master Code tim veruje da će klasični ključevi još neko vreme biti glavni sistemi za zaključavanje i otključavanje.