Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Jednostavni trikovi kako sprečiti gubitak toplote iz vašeg doma

Ima li šta lepše nego kada u svom toplom domu posmatrate kako napolju pada sneg? To sigurno kod većine budi osećaj sigurnosti i spokoja. Kako su ledeni dani pred nama, prava je umetnost sprečiti gubitak toplote iz domova. Ali, uz pomoć naših saveta i to je moguće! Zato primenite neki od njih i uživajte u toplom domu.
Gubitak toplote

Prozori i vrata – glavni rasipnici toplote

Da li ste primetili da se zavesa pomera iako su prozori zatvoreni? Ili osećate strujanje vazduha kada prolazite pored ulaznih vrata? Onda je to znak da stolarija ne dihtuje dovoljno dobro. I da je gubitak toplote neizbežan.
Jedan od najčešćih uzroka za gubitak toplote iz domova je upravo loša stolarija. Ukoliko nemate prozore i vrata koji dobro dihtuju, možete izgubiti i do 30% toplote. Zato, ukoliko želite da uštedite na računima za grejanje, obezbedite kvalitetna vrata i prozore.
U slučaju da niste u mogućnosti, gubitak toplote možete sprečiti i pomoću krep trake za krečenje. Jednostavno oblepite prostor gde se prozori spajaju sa zidom, jer je to najčešće slaba tačka svakog prozora. Isto uradite i sa ulaznim vratima. Nakon primene ovog jednostavnog trika brzo ćete uvideti koliko će biti toplije.

Promenite brave na prozorima i vratima

Ukoliko niste u mogućnosti da kupite nove prozore i vrata, onda barem možete zameniti brave na starim. Naime, jedan od glavnih razloga zašto stolarija ne dihruje dobro jesu loše i stare brave koje ne zatvaraju dobro prozore i vrata. Zamena brave nije skupa investicija, a može u velikoj meri sprečiti gubutak toplote. Zato, ne dozvolite da se tokom zime smrzavate u svom domu, već pozovite MasterCode bravarsku radnju. Naš tim profesionalaca će brzo i bez oštećenja zameniti sve brave, a vaš dom će ponovo biti topao.
Pored zamene brave, naš tim može zameniti i šarke na vratima i prozorima, ukoliko je to potrebno. Ne dozvolite da hladnoća naruši toplinu vašeg doma.

Dobra izolacija – ključ za zadržavanje toplote

Pored stolarije, veoma je važna dobra izolacija vašeg doma kako bi se sprečio gubitak toplote. Ukoliko imate više spoljinih zidova, utoliko je veći gubitak toplote upravo preko ovih površina. Međutim, izolacija često predstavlja skupocenu stavku u našem budžetu. Ali, kada se preračuna gubitak toplote, a samim tim i visina računa za grejanje sa i bez izolacije, benifiti izolacije su očigledni. Ugradnja izolacije se najčešće isplati u roku od dve godine. Zato, ukoliko vaš dom ima lošu izolaciju, vreme je da razmislite o ovoj investiciji. Na dugoročnom planu, ova incesticija će se i te kako isplatiti. A ukoliko vodite računa o životnoj sredini, onda je izolacija nešto što je neophodno.
A dok ne skupite dovljno novca za izolaciju i zamenu stolarije, možete uz pomoć pomenutih jeftinih trikova sprečiti da se toplota nepovratno gubi.