Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Kako da izvadite slomljen ključ u bravi

Slomljen ključ u bravi može predstavljati veliki problem, posebno ako negde žurite, jer vađenje ključa može potrajati. A kako obično biva, ovakve nezgode se uvek dešavaju baš u nezgodno vreme. I često se desi da se ključ slomi čak iako nismo upotrebili silu. To je zbog toga što svaka brava i ključ imaju svoj vek trajanja. Naravno, kvalitetnije brave i ključevi su dugotrajniji, ali to ne znači da će večno biti izdržljivi. U nastavku pročitajte na koji način da izvadite slomljen ključ u bravi.
slomljen ključ u bravi

Slomljen ključ u bravi – uzroci

Kao što smo već rekli, svaka brava i ključ imaju svoj vek trajanja. Tokom vremena i brava i ključ se troše, dolazi do proklizavanja ključa i na kraju do njegovog zaglavljivanja i pucanja. Ako su brave i ključevi napravljeni od izdržljivijih materijala, duže će trpeti stalno trenje i habanje. Međutim, i ovakvi ključevi će se vremenom istrošiti. Kao posledica toga, desiće se to da ostane slomljen ključ u bravi. A tek onda mogu nastati komplikacije: kako izvaditi slomljen ključ?

Kako da prepoznate da je vreme da zamenite bravu

Brava najčešće „signalizira“ pre nego što se ključ slomi. Međutim, malo ko prepoznaje znakove koji ukazuju na problem. Najčešće se dešava da brava u nekom trenutku zablokira. Odnosno, prilikom zaključavanja i otključavanja ključ se na trenutke zaglavi. A onda, laganim okretanjem ključa, on se u nekom trenutku odglavi. Ukoliko ne zamenite bravu nakon nekoliko zaglavljivanja ključa, povećavate šansu da se ključ u nekom trenutku slomi. Naime, niko Vam ne može reći u kom trenutku će se ključ zaglaviti tako da ga više ne možete izvaditi. I zato bolje na vreme zamenite bravu kako ne biste došli u ovakvu situaciju.

Kako izvaditi slomljen ključ u bravi

U slučaju da se ključ zaglavio, pa da ste ga slomili pokušavajući da ga izvadite, morate naći način da ga izvučete. U najboljem slučaju, vrh ključa može viriti sa druge strane. Tada postoje šanse da ga sami izvučete iz brave.
Ukoliko se ključ slomio u običnoj, cilindričnoj bravi potrebna Vam je samo tanka žica, ili ukosnica. Naime, pomoću ovih pomagala pokušajte da slomljeni deo izgurate na drugu stranu. Ako to nije moguće, morate izvaditi celu bravu, a potom je udariti čvrstim predmetom kako biste izbacili slomljen ključ.
U slučaju da imate neku drugu bravu, neophodno je da je demontirate i ponovo uz pomoć sile izbacite ključ. Naravno, vodite računa da prilikom udarca ne ulubite bravu, jer će Vas onda to dodatno koštati.
Šta ako niste uspeli da izvadite slomljen ključ u bravi
Ukoliko ste primenili opisane tehnike, a ključ je i dalje u bravi, onda morate pozvati profesionalce. Master Code bravarska radnja ima profesionalni tim koji će izvaditi slomljen ključ u bravi bez ikakvih oštećenja. Ukoliko nemate vremena da se bavite vađenjem slomljenog ključa, ili se bojite da ne oštetite bravu, pozovite nas. Mi smo tu za Vas svakog dana 24h!