Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Kako izabrati dobra blindirana vrata

Prema preporuci mnogih stručnjaka, blindirana vrata su odlično rešenje ukoliko želite sigurnost Vašeg doma. Međutim, toj sigurnosti ne doprinose samo vrata, već i tip brave koji se nalazi na njima. Dobar izbor brave i vrata smanjiće šanse za obijanje na minimum, jer obijanje ovakvih vrata zahteva puno vremena, a provalnici uglavnom biraju ona vrata koja su im „lakši plen“.
blindirana-vrata

Po čemu se razlikuju blinidrana vrata od običnih?

Osnovna razlika između bliniranih (sigurnosnih) i običnih vrata je u kom stepenu pružaju sigurnost. Naime, sigurnosna vrata su pre svega masivna, što onemogućava provalnika da silom, tj. guranjem otvori vrata. Masa ovog tipa vrata, zajedno sa štokom je oko 100 kilograma, dok su obična vrata mnogo laganija. Pored toga, sigurnosna vrata su napravljna od slojeva različitih materijala (upravo je to jedan od razloga masivnosti), koji pružaju i dobru zvučnu i toplotnu izolaciju. Takođe, za razliku od klasičnih vrata koja imaju relativno lako lomljive šarke, šarke sigurnosnih vrata su najčešće napravljene od izdržljivih materijala poput čelika. Ovakve šarke onemogućavaju provalnicima da pajserom otvore vrata.
I naravno, nikako ne treba zaboraviti brave. One su jedan od veoma važnih elemenata koji utiču na sigurnost. U zavisnosti od toga koliki stepen sigurnosti zahtevate, postoji veliki izbor različitih tipova sigurnosnih brava. Više detalja o sigurnosnim bravama možete pročitati ovde.

Kako da znate da ste napravili dobar izbor

Ukoliko ste se odlučili za blindirana, nastaje novi „problem“: kako u moru različitih modela izabrati odgovarajuća? Na to pitanje nije lako dati odgovor, jer to zavisi od mnogih faktora. Pre svega, da li želite da sigurnosna vrata iskoristite za stambeni, ili poslovni prostor. Zatim, ako želite da osigurate dom, da li je u pitanju kuća, ili stan. Pored toga, važno je i gde se Vaš prostor nalazi: da li je u prometnom delu grada, ili na periferiji. Odnosno, koji model je najbolji za Vas u velikoj meri diktiraju uslovi okoline prostora koji želite da osigurate.
Međutim, svi modeli sigurnosnih vrata se mogu klasifikovati u šest kategorija, u zavisnosti od nivoa sigurnosti. Pa tako blindirana vrata koja spadaju u šestu kategoriju su najotpornija na provale i pokazano je da dobro odolevaju i pri provalama u kojma se koriste najsavremenije alatke za obijanje. Ali, ovakva vrata su veoma skupa i najčešće se koriste za zaštitu banaka i velikih kompanija. Najlošijeg kvaliteta su blindirana vrata koja spadaju u prvu kategoriju. Ovakva vrata nisu ni testirana na provale, već samo na dinamička i statička oštećenja. Za zaštitu stambenog prostora se najčešće preporučuju sigurnosna vrata koja spadaju u treći nivo zaštite. Ovakva vrata su pokazala zadovoljavajuću zaštitu Vašeg prostora, a dosta su povoljnija u odnosu na vrata četvrte, pete, ili šeste kategorije. Međutim, ovde treba obratiti pažnju na materijale od koga su blindirana vrata napravljena. Takođe, treba da vidite da li pružaju dovoljno dobru zvučnu i temperaturnu izolaciju. Poželjno je i da vrata budu sa tzv. sefovskim ključem, jer se vrata sa ovakvim bravama teže obijaju, za razliku od onih sa cilindrima.
Što se tiče cene, tu postoje velike razlike između modela. Najbolje bi bilo da nađete neku „zlatnu sredinu“ i zato se ne libite da posetite više radnji u kojima prodaju sigurnosna vrata. Popričajte sa prodavcima i objasnite im šta očekujete od tih vrata, a oni će Vam sigurno preporučiti odgovarajuće modele.

Potrebna Vam je ugradnja sigurnosnih vrata, ili želite da promenite bravu – Master code je tu za Vas!

Ukoliko želite profesionalnu ugradnju sigurnosnih vrata, ili Vam je dotrajala brava na vratima, možete nas pozvati! Garantujemo Vam zamenu brave ili ugradnju vrata bez ikakvog oštećenja! Naš tim je tu za sve Vaše zahteve 24 sata svakog dana.