Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Kako sprečiti provalu dok uživate na odmoru

Sezona letnjih odmora lagano počinje, a činjenica da nas neće biti više dana u kući pre svega raduje provalnike. Statistika govori da se najveći broj provala zabeleži upravo u letnjem periodu. Zato se sigurno pitate kako sprečiti provalu vašeg doma. E pa za to ne postoji jednostavan odgovor, ali vam neki saveti mogu biti od pomoći.
kako sprečiti provalu

Iskusni provalnici danima motre potencijalnu metu

Kada se pripremate da odete van kuće na nekoliko dana, imajte na umu da vas provalnici možda vrebaju. Oni će danima obilaziti okolinu i osmatrati potencijalne mete. Onog trenutka kada procene da nema nikoga u stanu, krenuće u akciju. Jer ni njima nije u interesu da ih neko zatekne u provali. Zato prvi odgovor na pitanje kako sprečiti provalu je: neka vaš dom ukazuje da nije prazan. Važno je da uvek budete korak ispred provalnika i pokušajte da uhvatite na koji način razmišljaju. A najvažnije je da ne bude očigledno da ste van kuće.

Nikada ne stavljajte jasno do znanja da ste odsutni

Iskusni provalnici u roku od samo nekoliko sekundi mogu da procene da li je stan bio prazan nekoliko dana. Na osnovu nekih karakteristika oni već na prvi pogled mogu da to ocene. Na primer, spuštene roletne nekoliko dana su više nego dobar pokazatelj da je dom prazan. Najbolje bi bilo da roletne budu delimično spuštene. Na taj način ćete sprečiti provalu, odnosno ulazak provalnika kroz prozor.
Pored toga, uključen televizor nekada može odvratiti provalnika, ali treba razmisliti da li ostaviti uključen. Jer, ukoliko provalnik vidi da se u svako doba dana čuje nešto iz stana, pretpostaviće da je u pitanju televizor ili radio. Pa mu to može biti samo od pomoći ukoliko planira obijanje stana.

Kućni ljubimac – verni prijatelj i zaštitnik

Bez obzira na veličinu, kućni ljubimac može biti od velike pomoći u odvraćanju provalnika. Naime, provalnicima je u interesu da neopaženo upadnu u stan i isto tako neopaženo pobegnu sa vašim dragocenostima. I upravo zbog toga izbegavaju stanove gde čuju lavež pasa, ili npr. kreštanje papagaja. Zbog toga, ukoliko želite da znate kako sprečiti provalu, nabavite psa. Samo, naravno, treba imati na umu da o ljubimcu neko treba da vodi računa dok ste odsutni.

Kako sprečiti provalu iz ugla provalnika

Ko bi drugi znao da najbolje odgovori na pitanje kako sprečiti provalu ako ne sami provalnici. Naime, oni tvrde da mnogi ljudi prave slične greške, odnosno previše imitiraju da su u kući da postaje očigledno da nisu. Prva ovakva greška je uključen televizor tokom čitavog dana. Naime, ako provalnik danima čuje nešto iz stana i to sve vreme, a pritom niko ne izlazi iz njega, više je nego očigledno da je u pitanju trik sa televizorom. Zato je preporuka da imate osobu od poverenja koja će povremeno doći u vaš stan, koja će ujutru podići roletne, a uveče ih spustuti. Na taj način potencijalnom provalniku biće poslata poruka da nekoga ima u stanu.
Osim toga, puno poštansko sanduče je još jedan indikator da ste odsutni duže vreme. A samim tim i signal za provalu. Zato se preporučuje da zamolite osobu od poverenja da proverava i uzima redovno poštu.