Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Korisni saveti kako da sprečite obijanje stana

Obijanje stana je možda od najvećih noćnih mora svih nas. Jer, provala stana donosi, pored gubitka novca i dragocenosti i osećaj straha i nesigurnosti. Osobe kojima je opljačkan stan dugo ne mogu mirno da spavaju u svom domu. Da ne biste došli u ovakvu situaciju, Master Code tim vam daje savete na koji način možete sprečiti da dođe do obijanja stana. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, utvrdili smo da većina provalnika radi po istom šablonu. A u nastavku iznosimo „najkritičnije tačke“ svakog stambenog prostora.
obijanje stana

Cilindrične brave – najlakša prepreka za obijanje stana

Prva stvar na koju će provalnik obratiti pažnju pre nego što se odluči za obijanje stana su vrata i brava. Naime, u zavisnosti od toga koju silu vrata mogu izdržati i koji tip sigurnosne brave imaju, provalnik može da proceni koliko će mu trebati za obijanje. Iskusni provalnici u roku od par sekundi procene da li imaju šanse da za kratko vreme obiju bravu. Zato ako imate sigurnosnu bravu H sistema, ili bravu sa više tačaka zaključavanja, one mogu predstavljati problem provalniku. Odnosno, provalnik će odustati od obijanja ovakve brave ukoliko shvati da će mu za to biti potrebno više vremena. Za razliku od ovih brava, cilindrične sigurnosne brave se relativno lako obijaju. I u praksi se pokazalo da je najveći broj obijenih upravo onih stanova koji su imali ovaj tip brave. Ukoliko imate cilindričnu sigurnosnu bravu, onda bi bilo dobro da ugradite i dodatnu. Dodatna sigurnosna brava je još jedna prepreka za provalnika. Zato oni često ni ne pokušavaju obijanje vrata sa dve brave jer znaju da će im to oduzeti vreme.

Zaštita prozora

Jedan od meta za obijanje stana su i otvoreni prozori ili balkonska vrata. Da vaš stan ne bi privukao pažnju provalnicima, savetujemo da nikada ne ostavljate otvorene prozore i vrata za terasu kada ste odsutni. Ovo je posebno važno ukoliko živite na nižim spratovima. Takođe, preporučuje se i da ugradite okove za prozore i vrata kako bi oni odoleli različitim alatima za obijanje. Osim okova, savet je i da ugradite roletne na prozore i vrata od terase. Međutim, nikada ne bi trebalo da spustite roletne do kraja kada ste odsutni. Jer, poznato je da provalnici često nekoliko dana vrebaju potencijalni stan. Ukoliko primete da su roletne nekoliko dana spuštene, to može biti znak da ste odsutni i da mogu pokušati da provale.

Informacije o kretanju

Provalnici se najčešće odlučuju da pokušaju sa obijanjem stana kada su sigurni da nikoga nema u njemu. Zato je veoma važno da vodite računa kome govorite kada ste odsutni. Takođe, objave i fotografije na društvenim mrežama mogu biti dobar signal za provalnike. Zbog toga savetujemo da ipak ne širite previše informaciju da ste odsutni. Takođe, poželjno bi bilo da imate komšiju od poverenja koji bi mogao da vam uzima poštu iz sandučeta dok ste odsutni. Naime, sanduče puno pošte je dobar indikator da niste duže vreme bili kući.
Uvek imajte na umu da lopovi retko kada odluče da obiju stan ako sumnjaju da nekoga ima unutra. Zato pokušajte da zbunite potencijalnog provalnika: neka uvek misle da ste u stanu! I naravno, dobra sigurnosna brava i vrata su jedan od ključnih stvari koje utiču na bezbednost vašeg doma!