Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Kratka istorija razvoja brave

Od prvih, primitivnih brava pa do savremenih, prošlo je, verovali ili ne, preko 4 000 godina! Sa razvojem civilizacije i tehnologije napredovali su i sistemi brava.

Stara-brava

Kako je sve počelo…

Preteča brave je nastala još u drevnoj Asiriji, pre oko 4 000 godina. Iz potrebe za zaštitom svojih kuća, nastala su prvo vrata, a kasnije i prve brave. Naravno, brave iz tog vremena su izgledale daleko drugačije od onih kakve danas viđamo. Odnosno, preteče brava su bile grane ili drvene motke koje su služile za podupiranje vrata. Na taj način se obezbeđivalo „zaključavanje iznutra“.
Prve brave, nalik današnjim su pronađene u Egiptu. Naime, prema arheološkim podacima Stari Egipćani su koristili drvene brave sa rezom. Sistem za zaključavanje sastojao se od igli koje su se nalazile u vratima. Okretanjem ključa, igle su se izvlačile, ili uvlačile i na taj način su se vrata zaključavala i otključavala.

Prve metalne brave

Rimsko carstvo ostavilo je svoje tekovine koje su dovele do velikog razvoja ljudske civilizacije. Akvadukti, sistemi za grejanje i hlađenje, putevi su samo neki od neverovatnih izuma koji su nastali u ovom carstvu. A njima se i danas divimo.
Zbog toga nije iznenađujuće i što su prve metale brave i ključevi upravo nastale u Starom Rimu. Zbog velike moći i bogatstva, Carstvo je ulagalo u razvoj u svakom smislu. Zbog toga se i javila potreba za boljom zaštitom palata. Metalne brave predstavljale su dodatnu zaštitu. A kako nisu bile dostupne siromašnijima, ove brave su bile i stvar prestiža: veći broj ključeva je ukazivalo na veće bogastvo.

Novi vek – procvat bravarskog zanata

Od 15. do 17. veka Nemačka je bila vodeća u proizvodnji brava. Međutim, u 17. veku Francuska preuzima vodeću ulogu. Francuzi su poznati po svojoj prefinjenosti pa se sve više se obraća pažnja na estetiku: vodi se računa o obliku, materijalu od koga se prave, čak se i ukrašavaju finim duborezom. Takođe, napreduje i sam mehanizam brave. Sada je mehanizam „spakovan“ u kutiju koja se ugrađuje u vrata. Dakle, već u ovom periodu brave veoma podsećaju na današnje.
Sa industijalizacijom u 19. veku počinje i masovna proizvodnja brava i ključeva. Kao posledica toga, više pažnje se posvećuje tehničkim stvarima i njihovom razvoju. A čini se da je zbog toga estetika pala u senku.

Savremene brave i ključevi

Razvoj modernih tehnologija doneo je napredak i u razvoju sistema za zaključavanje. Moderni sistemi brava koje se zaključavaju pomoću kartica, šifri, otiska prsta, glasa itd. sve se češće koriste kao sistem za zaključavanje. Ovakve brave zahtevaju dosta vremena za obijanje i zbog toga lopovi najčešće odustaju od provaljivanja zbog straha da bi mogli biti uhvaćeni.
Svako vreme donosi neke novine, pa je za očekivati da će se u godinama pred nama pojaviti neki sasvim novi, „pametni“ sigurnosni sistemi o kojima danas možemo samo da maštamo.