Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Lavirint brava – promašaj ili revolucija?

Olev Morev 2008. godine predstavio je svoj dizajn u moskovskom dizajn centru Art Lebedev: sigurnosnu bravu u obliku lavirinta. Ovo veoma zanimljivo rešenje privuklo je pažnju mnogih, čak su se pojavili zainteresovani koji bi komercijalizovali ovu ideju. Danas, lavirint brava našla se na vratima onih koji uživaju u modernim, pomalo ekscentričnim trendovima.

lavirint brava

Šta je lavirint brava?

Lavirint brava je moderna brava napravljena od izuzetno čvrstog materijala, titanijuma. Ova neobična brava se pričvršćuje za vrata sa čak 12 montažnih vijaka. Lanac kojim se vrši otključavanje i zaključavanje je napravljen od srebra.
Ova brava, kao što i sam naziv kaže, predstavlja lavirint. Prevlačenjem lanca od „starta“ do „cilja“ vrata se otključavaju i zaključavaju.

Lavirint brava – prednosti

Kada jednom naučite „put do cilja“, otključavanje i zaključavanje neće oduzimati puno vremena. Međutim, ovakav način otključavanja zahteva vreme za one koji prvi put otključavaju, pa zbog toga ovakve brave predstavljaju problem za provalnike.
Pored toga, ova brava je napravljena da izdrži silu do 350 kg, što znači da je praktično nemoguće ući silom u stan. Naravno, da biste postigli potpunu zaštitu, potrebno je da odaberete i vrata koja će dodatno poboljšati sigurnost vašeg stambenog prostora.
Takođe, kako otključavanje i zaključavanje zahtevaju strpljenje, ovo je sjajna vežba za „moždane vijuge“.
Moderan dizajn svakako je privlačan za ljubitelje modernih, svedenih detalja. Pristalice ovih brava su uglavnom oni koji brižljivo biraju svaki detalj za svoj stan.

Lavirint brava – mane

Pored mnogih prednosti, lavirint ima i neke mane koje nisu baš zanemarljive. Pre svega, u alarmatnim situacijama poput požara, kada je svaki minut bitan, otključavanje može potrajati i dovesti do katastrofalnih posledica. Ili, ako žurite negde, sigurno Vam nije do toga da se „igrate“.
Lavirint brava je svakako inovativna ideja koja je našla veliki broj pristalica. Najveći broj ovih brava se prodaje u Rusiji i SAD, a svake godine beleži se porast kupovine.
Bez obzira na to da li ste za ili protiv ovakvog tipa brave, morate priznati da je ovo veoma kreativna ideja. A verujemo da će se sa prevazilaženjem navedenih mana, lavirint brave sigurno naći još većem broju vrata.