Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Okovi za prozore i vrata

Najveći broj ljudi prilikom odabira stolarije najčešće gleda samo izgled prozora i vrata. Međutim, okovi za prozore i vrata imaju veoma važnu ulogu u pružanju sigurnosti, ali i diktiraju vek stolarije. Zato je važno da se prilikom kupovine raspitate i o okovima. Važno je da znate šta koji tip okova omogućava. U nastavku pročitajte na šta sve treba da obratite pažnju kada su u pitanju okovi za prozore i vrata.
erol-ahmed-255854(1)

Šta su okovi za prozore i vrata

Većina kada čuje pojam „okovi za prozore i vrata“ prvo pomisli na mehanizam koji služi za otvaranje i zatvaranje. Međutim, pored toga, okovi za stolariju predstavljaju i pomoćni elementi kao što su: šarke, dodaci za sistem zaključavanja, ručice, itd. Ovde spadaju i dodaci koji se ugrađuju zbog veće bezbednosti, a koji ne utiču na sam mehanizam otvaranja i zatvaranja.

Tipovi okova

Na tržištu postoji nekoliko različitih modela okova u zavisnosti od toga koji mehanizam otvaranja i zatvaranja omogućavaju.
1. Klasični okovi za prozore i vrata
Ovi okovi za prozore i vrata omogućavaju linerano otvaranje i zatvaranje. Ovakvi modeli se često nalaze na prozorima i vratima, jer su najjeftiniji. Međutim, oni imaju manu, jer ne omogućavaju kipno otvaranje.
2. Okretno nagibni okovi
Ovi modeli nadomešćuju glavni problem klasičnih okova, odnosno omogućavaju otvaranje na kip. Na taj način okretno – nagibni okovi za prozore i vrata omogućavaju otvaranje prozora koji ne može skroz da se otvara. Ali i omogućava provetravanje prostora delimičnim otvaranjem prozora. Ovo su i najprodavaniji modeli okova kod nas.
3. Roto okretni-nagibni okovi za prozore i vrata
Ovo je nešto savremeniji model okova. Ovi okovi za prozore i vrata omogućavaju da okretanje i kipovanje krila jednim pokretom kvake. Ovi modeli poseduju centralni sistem za zaključavanje koji doprinosi većoj bezbednosti prostora.

Okovi za prozore i vrata – ugradnja

Koji model okova za stolariju ćete odabrati zavisi od namene stolarije, ali i oblika. Za prozore i balkonska vrata se najčešće preporučuju okretno – nagibni okovi za prozore i vrata. Za sobna vrata, najbolja preporuka su klasični okovi za vrata, jer nema potrebe da ih otvarate na kip.
Međutim, ukoliko želite okrugle, ugaone, ili lučne prozore, znajte da tu možete ugraditi samo klasične okove. Možda ovi modeli prozora izgledaju najlepše, međutim ako ih ugradite, bićete prinuđeni da ih uvek otvorite u potpunosti ukoliko želite da oprovetrite prostoriju.
Master Code tim vrši ugradnju svih tipova okova. Ukoliko želite sigurnu ugradnju bez oštećenja, možete nas pozvati na broj: 062/348-526. Pored toga, u našoj radnji možete pronaći veliki izbor različitih modela okova.