Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Razlozi zašto bi svako od nas trebao da ima psa

Ljubitelji životinja će navesti hiljadu razloga zašto je važno imati kućnog ljubimca. Ali, ovakve tvrdnje nisu tek tako neosnovane. Naime, brojna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci blagotvorno deluju na svoje vlasnike i njhovo zdravlje. Sa druge strane, mnogi su izričiti protivnici gajenja životinja u kuću. Naravno, i ovakvi stavovi su opravdani, posebno ukoliko vlasnici nemaju vremena i uslove koji su neophodni. Ako spadate u prvu grupu ljudi i veoma vam je važna zaštita doma, onda je pas idealan ljubimac.

psi

Ne kaže se bez razloga da je pas najbolji čovekov prijatelj

Za razliku od mačke, pas će vas uvek posmatrati sa ljubalju. I doživljavaće vas kao drugara. Pored toga, psi su idealni ukoliko imate decu mlađeg uzrasta. Pre svega, deca će lakše i brže učiti i napredovati jer imaju „drugara“ koji je uvek tu za njih i uvek raspoložen za igru. Osim toga, mnogi psi se zaštitinički odnose prema deci, jer ih doživljavaju kao mladunce koje treba zaštititi.

Psi za srećno odrastanje vaše dece

Kada deca odrastaju sa kućnim ljubimcima, kod njih se brzo formira osećaj brižnosti i ljubavi. Ovo je posebno važno kada odrastu. Ali, kada na vreme razviju osećaj brige o drugima, oni će vrlo lako izrasti u prave ljude. Obaveze kao što su šetnje naučiće ih da budu odgovorni i da provode vreme napolju. Morate priznati da je ovo i više nego dovoljno razloga da deca odrastaju uz psa. Pored toga, važno je naglasiti da najveći broj dece koja se od samog rođenja susreću sa kućnim ljubimcima manje imaju problema sa alergijama. A poštogeneralno deca provode više vremena napolju kada imaju psa, ovakva deca manje oboljevaju prehlada i gripa.

Psi i zaštita doma

Pored bezuslovne ljubavi koju vam pružaju, psi vam mogu pomoći i kada je zaštita doma u pitanju. Naime,većina pasa dom doživljava kao svoju teritoriju. Samim tim, nepoznate osobe mogu „nagrabusiti“ ukoliko vi niste prisutni da date znak vašem ljubimcu da je sve u redu i da ste vi dozvolili strancu da uđe. Prema tome, ukoliko imate ovakvog ljubimca možete biti spokojni kada ste van kuće. Vaš verni prijatelj će učiniti sve da zaštita doma bude na najvišem nivou.
Osim toga, uočeno je da provalnici izbegavaju domove u kojima čuju lavež pasa. To je zbog toga što ne žele da rizikuju svoju bezbedno. Pored toga, lavež psa može uzbuniti komšije da se nešto neuobičajeno dešava u vašem domu. Zbog toga se provalnici najčešće odlčuju za domove koji nisu dovoljno obezbeđeni, odnosno gde zaštita doma nije nešto o čemu su vlasnici previše razmišljali.

Odmor van kuće

Veliki problem vlasnika kućnih ljubimaca su odmori. Uvek se nameće pitanje šta raditi u situacijama kada ste danima odsutni. Jedna opcija je da povedete ljubimca sa sobom. Međutim, upravo ukoliko ste danima van kuće, ona može postati meta provalnicima. A ukoliko bi pas ostao u kući, postoje manje šanse da će se provalnici usuditi da uđu. Ukoliko razmišljate na ovaj način, odnosno ukoliko vam je zaštita doma na prvom mestu, onda bi trebalo da imate komšiju od poverenja. Ovakva osoba bi trebalo da redovno obilazi vašeg ljubimca, da ga hrani i šeta, ali i da ga voli. Naravno, vašem psu ćete faliti, ali će manje patiti ukoliko vreme bude provodio sa osobom koju voli dok ste vi odsutni.