Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Šta sve treba da očekujete od sefovske brave

Sefovske brave se najčešće vezuju za sefove (otuda i takav naziv). Naime, ovaj tip brava predstavlja jedan od najpouzdanijih i najsigurnijih sistema zaključavanja. Tehnologija je toliko napredovala da se danas sefovske brave mogu kontrolisati pomoću posebne aplikacije na mobilnom telefonu.
sefovske brave

O sefovima

Sefovi su mesta gde možete da čuvate sve svoje dragocenosti. Iako se smatra da su oni potrebni onima iz visokog staleža, nije baš tako. Naime, u srednjem veku preteče sefova, odnosno riznice, jesu bile rezervisane samo za elitu. Međutim, danas su sefovi potreba savremenog čoveka koji želi da sačuva svoje dragocenosti.
Jedna od glavnih karakteristika sefova su brave. Složene kombinacije brojeva i komplikovani sistemi zaključavanja pružaju gotovo potpunu sigurnost vašim dragocenostima. Ovaj sistem predstavlja deo mehaničke zaštite. Ukoliko želite potpunu zaštitu dragocenosti, potrebno je da obezbedite i elektronsku zaštitu (alarmne sisteme, video nadzor, itd.) i osiguranje koje će pokriti potencijalnu krađu.

U čemu je tajna sefovske brave

Sefovske brave su nastale u cilju da se maksimalno poveća bezbednost sefa. Upravo zbog toga su razvijeni komplikovani sistemi koji otežavaju provalnicima pristup. Takođe, razvijeni su i stistemi koji omogućavaju praćenje ko je i kada otključavao sef. Na taj način može se imati uvid u to ko je kada imao pristup. Danas postoji veliki broj tipova kao što su elektronske, zatim mehaničke ključaonice, ili mehaničke kombinacijske brave. U zavisnosti od toga koji stepen bezbednosti želite, treba odabrati odgovarajući tip sefovske brave.

Elektronske sefovske brave

Elektonske sefovske brave predstavljaju jedan od najmodernijih sistema zaštite dragocenosti. U zavisnosti od modela, postoje različite mogućnosti. Na primer, možete dozvoliti pristup pomoću različitih šifri. Na taj način ćete moći da imate evidenciju ko je kada otljučavao sef. Osim toga, neki modeli se mogu otljučavaju samo na osnovu odgovarajućeg otiska prsta. Takođe, pojedini modeli elektornske brave se preporučuju i za ugradnju na trezorima. Ova činjenica govori dovoljno o tome koliki stepen zaštite pružaju.

Sefovske ključaonice

Ovaj vid sefovskih brava predstavlja prvu verziju brava za sefove. Međutim, naravno, i ovi sistemi su dodatno razvijeni. Pa tako postoje različiti tipovi ključeva pomoću kojih se sefovi mogu otključavati. Naravno, duži modeli ključeva sa više useka onemogućavaju kopiranje, a istovremeno je ovakve brave teže obiti. Ali, ukoliko se dvoumite između elektronske brave i ovog tipa brava, definitivno bi trebalo odabrati elektornske.

Mehaničke kombinacijske sefovske brave

Ovaj tip sefovskih brava smo najčešće viđali na filmovima. Zapravo, ove brave se sastoje iz sistema brojčanika. I jedino ispravno okretanje zavrtnja može otvoriti sef. Do skora su ovakve brave bile veoma zastupljene, jer su prilično komplikovane za provalnike. A jedino oni koji znaju šifru mogu brzo i jednostavno otvoriti sef. Međutim, sa pojavom elektronskih sefovski brava, i ovaj tip brave je lagano ušao u zaborav.