Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Šta treba da znate pre nego što se odlučite za određena sigurnosna vrata

Sigurnosna vrata su možda jedan od najvažnijih elemenata koji utiču na bezbednost nekog prostora. Zato obratite pažnju kada kupujete sigurnosna vrata. Neka izbor padne na ona koja vam garantuju bezbednost. Ukoliko niste sigurni koji tip sigurnosnih vrata da izaberete, evo na šta bi trebalo da obratite pažnju.
sigurnosna-vrata

Kakva sigurnosna vrata treba da budu

Kao što smo naveli, sigurnosna vrata treba da predstavljaju prvu prepreku u slučaju provale. Ovakva vrata se bitno razlikuju već na prvi pogled u odnosu na obična ulazna vrata. Pre svega, sigurnosna vrata treba da budu dovoljno masivna da izdrže pritisak prilikom obijanja pajserom. Potom, treba da imaju sigurnosnu bravu koja će dodatno otežati provalniku. Naime, klasične brave se veoma lako obijaju i upravo zbig toga one su najčešće meta provalnika. Takođe, sigurnosna vrata treba da vas služe godinama, za razliku od običnih drvenih koja se brzo krive.

Materijal sigurnosnih vrata

Neka vam prva informacija prilikom kupovine vrata bude od čega su napravljena. Ovaj podatak vam može dosta reći o samim vratima. Na primer, moći ćete da procenite da li su sigurnosna vrata namenjena za stambeni ili poslovni prostor. Takođe, treba napraviti razliku i u vratima za kuću i stan. Naime, vrata za kuću su izložena vremenskim nepogodama, dok bi vrata za stan trebalo da pruže zvučnu izolaciju.
Dobra sigurnosna vrata bi tebalo da budu napravljena od slojeva različitih materijala. Ovi materijali bi trebalo da podnesu silu koju primenjuju provalnici prilikom obijanja. Osim toga, ovi materijali treba da pruže i dobru termo i zvučnu izolaciju. Pored toga, vrata treba i da izgledaju lepo. Sigurno nećete izabrati model koji se nikako ne uklapa u vaš enterijer i eksterijer.

Izbor sigurnosne brave

Provalnici najčešće obijaju brave lomljenjem ili „otključavanjem“. Da biste otežali provalnicima posao, neophodno je da imate dobru bravu. Danas se smatra da su najpouzdanije sigurnosne brave sa više tačaka zaključavanja. Ovakve brave, kao što samo ime kaže zaključavaju se sa više štipova na više različitih mesta istovremeno. Naravno, i ovakve brave se mogu obiti, ali za to je potrebno dosta vremena. A poznato je da provalnici najčešće biraju „lake mete“, odnosno brave koje će obiti za nekoliko sekundi. Kako je provalnicima svaki sekund važan da ne bi bili uhvaćeni, oni često odustaju ako naiđu na zahtevniju bravu.
Obratiti pažnju na štok i šarke na vratima
Štok i šarke takođe igraju važnu ulogu u sprečavanju obijanja vrata. Što su ova dva elementa masivnija i izdržljivija, to je provalniku teže. Ukoliko želite zaista kvalitetna sigurnosna vrata, onda pronađite neki model sa čeličnim šarkama. Ovakva vrata je gotovo nemoguće obiti pajserom.

Sertifikat i garancija kvaliteta

Svaka vrata trebalo bi da imaju sertifikat koji opisuje za šta su namenjena. U sertifikatu bi trebalo da se nalaze informacije i za kakve promene je moguće reklamirati vrata. Osim toga, vrata bi trebalo da poseduju i garanciju. Zato se prilikom kupovine obavezno raspitajte o ovim stvarima.