Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Trikovi kako zaštiti stan od provalnika

Period zimskih odmora je već počeo i većina nas neće jedno vreme biti u svom domu. Upravo zbog velikog broja praznih stanova tokom praznika i letnjih odmora najčešće se događaju provale. Kako ne biste bili deo ove statistike, u nastavku pročitajte savete kako zaštititi stan na najbolji način.
Kako zaštiti stan

Značaj sigurnosne brave

Sigurnosne brave su jedan od važnih bezbednosnih faktora Vašeg doma. Jer, iskusni provalnici će obične cilindrične brave polomiti za nekoliko sekundi. Ulaganjem u kvalitetnije i komplikovanije sigurnosne brave otežaćete provalniku. Naravno, ne postoji brava koja se ne može obiti. Međutim, većina lopova gleda da provali stan u roku od nekoliko minuta. Ukoliko shvate da će obijanje trajati duže, onda će odustati i preći na drugi stan.
Zbog toga se posavetujte sa Vašim bravarom koje bi to sigurnosne brave bile najbolje za Vas kako bi zaštitili stan od provalnika.

Izaberite najbolja blindirana vrata

Kvalitetna sigurnosna vrata zajedno sa sigurnosnim bravama su osnova bezbednosti stana. Samo u dobroj kombinaciji vrata i brave moći ćete da podignete sigurnost svog doma na zadovoljavajući nivo.
Na tržištu postoji veliki broj modela sigurnosnih vrata koji se razlikuju u kom stepenu pružaju zaštitu. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa bravarom, ili prodavcem vrata koji model odabrati. Oni će iz iskustva znati najbolje kako zaštiti stan na najbolji način.

Alarmni sistemi

Alarmni sistemi takođe imaju važnu ulogu u pružanju bezbednosti. Naime, ovakvi sistemi za cilj imaju da puštanjem glasnih zvukova uplaše provalnika i nateraju ga da pobegne. A sa druge strane, oni su povezani sa policijskim stanicama, pa tamo direktno dolazi informacija o provali. Zbog toga, alarmni sistemi pružaju dvostruku zaštitu.
Ranije su alarmni sistemi bili jako skupi, međutim danas je njihova cena dosta prihvatljivija. I zato, ako ste u mogućnosti da priuštite, razmislite o svim prednostima koje alarmni sistemi pružaju.

Vodite računa o prozorima

Provalnici često upadaju u stanove kroz prozore ili balkone, jer su to uglavnom najslabije karike većine stanova. Zato je važno da obezbedite i prozore ukoliko živite u kući, ili na nekom od nižih spratova u zgradi.
Okovi za prozore su sjajno rešenje ukoliko živite na nižem spratu. Iako na prvi pogled možda okovi za prozore ne deluju estetski lepo, oni imaju važnu ulogu u zaštiti. Pored toga, danas postoji toliko različitih modela koji se mogu lepo uklopiti u eksterijer, a da ne izgleda kao da ste u zatvoru.
Pored okova, važnu ulogu igraju i roletne. Međutim, u potpunosti spuštene roletne provalnicima može biti znak da niste kući. Zbog toga se preporučuje da spustite roletne do polovine prozora. To može odati utisak da ste u kući, a istovremeno ćete sprečiti potencijalnog provalnika da uđe kroz prozor ukoliko se odvaži na to.

Kako zaštiti stan – jeftini trikovi

Provalnici retko upadaju u stanove ako sumnjaju da nekoga ima unutra. Zbog toga možete primeniti neki od narednih saveta kako biste odbili potencijalne provalnike.
Jedan trik kako zaštiti stan jeste da ostavite upaljeno svetlo u stanu. Naime, na ovaj način potencijalni provalnik može steći utisak da nekoga ima u stanu i zbog toga će odustati od provale. Takođe, preporučujemo da ostavite uključen radio ili TV kako bi se stekao utisak da je neko unutra.