Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Zašto su bravari traženi u inostranstvu

Kod nas bravari i važe za osobe koje nisu želele da se da studiraju, ili nisu bili u situaciji da se bave „čistijim“ poslovima. Drugim rečima, zanimanje bravara je i dalje kod nas potcenjeno. Međutim, u inostrarstvu ovo je i te kako cenjeno zanimanje. Naime, živimo u digitalnom dobu kada roboti obavljaju veliki broj poslova. Međutim, danas je i dalje nemoguća ugradnja i zamena sigurnosne brave bez ruke iskusnog majstora. Upravo iz tog razloga, u inostrastvu su bravari veoma dobro plaćeni.
bravari

Kako postati dobar bravar

Ukoliko razmišljate o bravarskom zanatu, onda bi trebalo da se pripremite da sa ovim zanimanjem možete zaraditi, ali da nije nimalo lak. Jedan od osnovnih načina da se probijete na tržištu kao nov bravar jeste da ponudite vrhunsku uslugu po povoljnim cenama. A da biste postali vrhunski majstor, neophodno je da volite svoj posao i da učite od najboljih. Mnogi bravari danas nude mogućnost prakse u svojim radionicama. Ukoliko pronađete nekog iskusnog ko je voljan da sa vama podeli svoje iskustvo, onda se na dobrom putu da i sami postanete pravi profesionalac.
Sa druge strane, danas postoje kursevi gde se mogu edukovati budući bravari. Na ovim kursevima polaznici se mogu upoznati sa osnovnim tehnikama i mogućnostima koje pruža bravarski zanat. Najveći broj kurseva podrazumeva i višenedeljnu praksu u radnjama i radionicama gde se polaznici mogu upoznati sa poslom. Nakon uspešno završenog kursa polaznici dobijaju sertifikate koji mogu biti od koristi ukoliko želite da radite u inostranstvu.

Gde sve mogu raditi bravari u inostranstvu

U razvijenim zemljama, bravari imaju veliki broj mogućnosti za zaposlenjem. Pored uskospecijalizovanih bravarskih radnji, bravari mogu raditi i kao bravari u npr. automobilskoj industriji, u fabrikama za proizvodnju sigurnosnih vrata i prozora. Naravno, najisplativije je da pokrenete i razvijete sopstveni biznis. Međutim, upravo je ovo i najrizičniji korak. Zbog toga se preporučuje da za početak radite u nekoj radionici ili kompaniji koja već ima razvijen posao. Na taj način ćete moći da usavršite jezik, ali i ispitate tržište. Pored toga, plata od nekoliko hiljada evra može biti sasvim dovoljna za početak.
Ukoliko pratite savremene trendove razvoja digitalnih sigurnosnih sistema, onda ćete sigurno pronaći dobro plaćen posao. Naime, ovi bravari mogu imati platu kao i IT stručnjaci. Zato, ukoliko volite savremene tehnologije, možete početi da se informišete i usavršavate u ovom polju koji se smatra budućnošću.

Koliko su bravari u Srbiji plaćeni

Iako možda ne deluje tako, i u Srbiji ima posla za bravare. Naravno, vredni i profesionalni bravari su uvek bili i sigurno će biti dobro plaćeni. Kod nas su posebno cenjeni bravari koji se brave ugradnjom kvalitenih sigurnosnih brava, ali i ostalih sigurnosnih sistema poput alarma i video nadzora. Ukoliko planirate da otvorite svoju bravarsku radnju, savetujemo vam da od samog počeka nabavljate kvalitetne proizvode. Ove stavke vas mogu prilično koštati, ali ukoliko pokažete svoju profesionalnost i klijentima ukažete na važnost kvalitetnog proizvoda, sigurni smo da ćete uspeti u poslu. I zato ne brinite, kvalitetnim i požrtvovanim radom brzo ćete dobiti zadovoljne klijente i moći ćete da zarađujete mnogo više od prosečne srpske plate.