Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Metalna vrata – omogućite sebi maksimalnu izolaciju i sigurnost

Ulazna vrata važan element svakog doma. Pored sigurnosti, ona moraju biti i dobri temperaturni i zvučni izolatori. Ona treba da budu dovoljno izdržljiva da odolevaju različitim vremenskim uslovima, što je posebno važno ukoliko se radi o spoljnim vratima. Zato ako želite da imate pouzdana vrata, odličan izbor su metalna vrata.

Metalna vrata – osnovne karakteristike

Metalna vrata imaju važnu osobinu, a to je da pružaju sigurnost tokom decenija. Ovaj tip vrata jeste prilično skup u odnosu na klasična drvena vrata. Međutim, benefite koje donose su nemerljiva.
Pre svega, metalna vrata se kupuju jednom u životu. Toliko su postojana da mogu decenijama biti nepromenjena. Zatim, ova vrata se odlikuju velikom otpornošću na provale. Naime, zbog svoje težine praktično je nemoguće obiti ih pomoću pajsera. A ukoliko se ugrade i kvalitetne sigurnosne brave, mogućnost obijanja se svodi na minimum. Treća karakteristika je nepromenljivost uprkos različitim vremenskim uslovima. Naime, metalna vrata se sastoje iz više različitih slojeva koja onemogućavaju krivljenje vrata tokom vremena.

Kako izgleda konstrukcija metalnih vrata

Metalna vrata mogu imati dva tipa konstrukcije, tj. ojačanja. U pitanju su vertikalni i horizontalni tip armature, a sve je popularniji i tzv. kombinovani tip. Što je armatura napravljena od većeg procenta čelika, to su i sama vrata izdržljivija. Vertikalna armatura sprečava mogućnost uvijanja uglova vrata. Horizontalni tip onemogućava jednstavno obijanje. Savršena kombinacija zapravo predstavlja kombinovani tip, jer poseduje oba tipa ojačanja.
Površina između ojačanja može biti popunjena različitim materijalima poput betona, gvožđa, ili drveta.

Ne treba zanemariti šarke

Da bi metalna vrata bila otporna na silu i da bi mogla da stoje i vrše pravu funkciju potrebno je imati dovoljno čvrste šarke. Najpouzdanije su šarke sa nosačem podrške. Ovakve šarke mogu podneti veliku težinu, a da se ne iskrive. Samim tim, dealne su za metalna vrata.
Za maksimalnu ugodnost obezbedite dobru izolaciju
Ukoliko želite da kupite metalna vrata koja će biti u kontaktu sa različitim vremenskim uslovima, onda bi bilo dobro da izaberete ona koja su dobro izolovana. Naime, između armature moguće je ugraditi i različite tipove izolacije kako bi se sprečio ulazak i gubitak toplote u prostorije. Najčešća opcija jeste mineralna vuna. Pored toga što je dobar izolator, ova vuna sprečava kondenzaciju unutar vrata, pa se na taj način može produžiti vek vrata.

Neka završni sloj bude čelični

PVC je čest izbor za metalna vrata kao sloj koji se nalazi u kontaktu sa okolinom. Međutim, ovaj materijal se nije pokazao kao najizdržljiviji jer se nakon vremena krivi i menja. Iz tog razloga se preporučuje čelični završni sloj koji je presvučen voskom. Ovaj sloj osim što se ne menja ni pod velikom silom, takođe se ne menja ni usled vlage. Jednom rečju, ovakav sloj je neophodan da vaša metalna vrata budu dugovečna i nepromenjena.

Metalna vrata – ugradnja

Ukoliko ste odlučili za kupovinu metalnih vrata, ne pokušavajte sami da ih ugradite jer ih možete oštetiti. Umesto toga, pozovite profesionalce! MasterCode bravarska radnja vrši ugradnju svih tipova vrata, pa i metalnih. A ukoliko vam je potrebna i ugradnja sigurnosne brave, stojimo vam na raspolaganju.