Cara Nikolaja II 38, Vračar, Beograd

Praktični saveti kako najbolje da održavate sigurnosne brave

Sigurnosne brave i vrata su osnova bezbednosti svakog stambenog i poslovnog prostora. Da ne biste morali da strahujete od provala i neprijatnosti koje mogu uslediti nakon provale, važno je da odaberete kvalitetna sigurnosna vrata sa dobrom bravom. Međutim, treba imati na umu da brave i vrata imaju svoj vek trajanja i da će pre ili kasnije morati da se zamene. Ali, ukoliko ih budete održavali na pravi način moći ćete da produžite njihov „životni vek“. U nastavku pročitajte na koji način da održavate sigurnosne brave.
Sigurnosne brave

Kako da odaberete najbolje sigurnosne brave

Na tržištu postoji veliki izbor sigurnosnih vrata sa različitim tipovima brava. Naravno, različiti tipovi brava pružaju i različit stepen sigurnosti. Treba imati na umu da je moguće i najbolje sigurnosne brave provaliti, međutim za to je potrebno više vremena. Upravo zbog toga provalnici izbegavaju da obijaju ovakve brave, jer je njima svaki sekund bitan. Pa ukoliko procene da će obijanje potrajati, onda najčešće odustaju.
Iskustva korisnika su pokazala da su najbolje sigurnosne brave koje se otključavaju pomoću šifre. Ali ukoliko se odlučite za ovakve brave, vodite računa kome dajete šifru. Pored njih, tzv. brave sa više tačaka zaključavanja su takođe veomaotporne na obijanje. Što je više tačaka zaključavanja, to su ove brave bolje. Međutim, kod nas se najčešće ljudi odlučuju za cilindar brave. One možda jesu najpovoljnije, ali možemo reći da nisu toliko pouzdane. Naime, u praksi se pokazalo da se ključevi ovih brava najlakše narezuju, a brave najlakše obijaju.

Sigurnosne brave – održavanje

Bez obzira na to za koji model se odlučite, važno je da održavate sigurnosne brave. To pre svega podrazumeva redovno čišćenje. Naime, zbog raznih nečistoća može se desiti da se ključ zaglavi u bravi i da ga slomite prilikom vađenja. Zbog toga je važno da barem jednom godišnje izvadite bravu iz vrata i očistite je. Takođe, potrebno je da s vremena da vreme podmažete sigurnosne brave. Na taj način ćete smanjiti trenje između brave i ključa, pa ćete samim tim smanjiti šansu da dođe do zaglavljivanja ključa. Trebalo bi barem jednom godišnje da podmažete bravu posebnim uljem, ili grafitom.

Profesionalno održavanje sigurnosnih brava

Ukoliko niste sigurni kako da izvadite sigurnosne brave, ili ako imate bravu na šifru, onda je najbolje da njihovo održavanje prepustite stručnjacima. Profesionalni tim Master Code bravarske radnje stoji vam na raspolaganju ukoliko želite da podmažete ili zamenite sigurnosne brave. Tu smo za vas svakoga dana 24 h!